Veiliger en sneller werken

De keurmeesters van TB Truck & Trailer Service in Nijmegen hebben niet lang hoeven wennen aan de nieuwe apk-straat. Vanaf dag één is duidelijk wat de voordelen van de zesde generatie VLT-apparatuur en software zijn. Vooral als je daarvoor met één van de eerste VLT remmentestbanken werkte.

 

Het is eind jaren tachtig als Van Leeuwen Techniek de order krijgt om bij het toenmalige EBAG Nijmegen een remmentestbank te installeren. Fast forward naar zomer 2022 ligt die er nog steeds. Sterker nog: met de ‘originele’ rollen meten ze dan nog altijd of de vereiste remvertraging gehaald wordt. Een paar maanden later zijn vier schroefgaten in de vloer aan het einde van de put de enige herinnering aan de bijna 35 jaar oude installatie. Op die plek stond de zuil met het afleesscherm. Vestigingsmanager Arjen Klem, zelf al decennia werkervaring op deze plek, is blij dat afleesscherm nu aan de overzijde van de put aan de muur hangt: “Goed zichtbaar vanuit de cabine. De oude zuil was toch een sta-in-de-weg in de werkplaats.

Het elf mensen tellende team telt momenteel vier keurmeesters, twee zijn nog in opleiding. Veel? De zes doorrijdstraten tellende werkplaats had voorheen de beschikking over acht keurmeesters. “Ons team is een combinatie van jonge instroom en collega’s met decennia ervaring. Het vinden van goede mensen is een uitdaging voor de gehele sector.” Op jaarbasis, zo schat Klem, zullen er zo’n zevenhonderd keuringen gedaan worden.

Met de nieuwe bank kan het per keuring wel een tijdwinst van minimaal een kwartier opleveren. De luchtopnemer is nu radiografisch, niet meer bekabeld. De keuze voor een liftbank betekent dat er niet meer met kettingen wordt gewerkt. “Dat komt de veiligheid in de werkplaats in mijn ogen wel ten goede. Bovendien scheelt het tijd, je kunt vanuit de cabine alles regelen.”

De nieuwe remmentestbank paste ondanks het grote leeftijdsverschil prima in de bestaande uitsparing. “Ik had twee dagen in het keurschema vrijgehouden voor de installatie en daarbinnen vond de installatie ook daadwerkelijk plaats, prima.” Ook de nieuwe spelingsdetector werd 1-op-1 in de bestaande sparingen geplaatst; zonder bouwkundige voorzieningen. Voor TB Truck & Trailer Service is met het in gebruik nemen van deze keurstraat het project nog niet klaar. Bij het uitkomen van deze uitgave van Aftersales Truck is het eerstvolgende filiaal, Ede, alweer voorzien van een nieuwe teststraat.

 

 

Technische informatie:

De geïnstalleerde remmentestbank is er een van de zesde generatie en daarmee het neusje van de zalm binnen het aanbod van VLT. TB Truck & Trailer Service koos naast de remmentestbank ook voor een nieuwe spelingsdetector. 

 

VLT160233LIFT-G6 remmentestbank

VLT spelingsdectoren